Dévény-féle speciális manuális technika gimnasztika módszer (DSGM)

A Dévény-módszer egy komplex mozgásrehabilitációs eljárás, a mozgáskorrekció alapvetően új megközelítése. Nem masszázs, attól mind technikájában, mind hatásmechanizmusában eltér. Kidolgozója Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedző.

Kiknek ajánlott?
Koraszülötteknek, újszülötteknek, csecsemőknek: a terhesség alatt, szülés közben vagy a megszületés után kialakult idegrendszeri kórképek (agyi keringési zavarok, agyvérzések, ciszták, agykamrai tágulatok stb.) miatt beteggé vált babáknak, valamint fertőzések, intrauterin retardáció, tartási rendellenességek (torticollis, dongaláb) esetén.
A fenti elváltozások mind kihatással vannak az izomtónus állapotára, idővel annak zavarát idézhetik elő. Az izomtónus-eloszlási zavar két megjelenési formája: a csökkent (túl laza) izomtónus, orvosi néven hypotonia, illetve a fokozott (túl feszes) izomtónus, orvosi néven spaszticitás.
Megfelelő kezelés nélkül a kezdetben csak jelzetten fennálló tünetek (pl. fejtartás gyengesége, mindig egy irányban fekvés, ujjak görcsös szorítása, spiccelés, stb.) egyre kifejezettebbé válnak. Ezeket a gyermek nem növi ki, éppen ellenkezőleg; a növekedés a tünetek fokozódását eredményezi.

A korai kezelés jelentősége
A központi idegrendszeri sérülést (cerebral paresis, CP) szenvedett újszülöttek gyógyítása szempontjából a korai kezelés döntő. Edelmann Nobel-díjas agykutató szerint ugyanis az agynak 5 hónapos korig van olyan tartalékállománya, amely fiziológiásan leépül, ha nincs igénybe véve. A Dévény-módszer által alkalmazott ún. speciális manuális technikával (röviden SMT) ezt a tartalék sejtállományt sikerül aktivizálni, pótolva a sérült, működéséből kiesett agyterület funkcióját. Ez a hatás a kezelések során direkt módon, az izmok és inak ingerlésével érhető el.

Laza, hypoton izomtónusú újszülötteknél legkésőbb 12, feszes, spasztikus izomtónusú gyermekeknél legkésőbb 5 hónapos korig - akár már az inkubátorban - el kell kezdeni a rendszeres SMT-kezelést.
Egy éves kor után (1-2 éves kor) megkezdett kezeléseknél is sokat lehet javítani az adott állapoton, de a korai kezelés eredményei nem érhetők el. 2-3 éves kor után leginkább a kontraktúraoldó hatás érvényesül, amelytől a tartás és a meglévő mozgások minőségének javulása várható, új mozgások beindítására már kicsi az esély.

A kezelésről röviden
A koraszülötteknél, újszülötteknél kialakult idegrendszeri sérülés gátolja az egészséges mozgásfejlődést, testszerte jelentkező kóros izületi és izomállapotokat, torz mozgást és az életkor előrehaladtával mozgáskorlátozottságot, eredményez.

A Dévény speciális manuális technika sajátos fogásaival megkeresi és helyreállítja az izomzatban és az inakban lévő kóros állapotokat (izomfeszülések, kontraktúrák, kóros tartások és helyzetek), ezáltal az izmok visszanyerik működőképességüket, aktivitásukat. Ezzel egyidejűleg a speciális manuális technika az idegrendszert direkt módon ingerli, elsősorban az inakban elhelyezkedő végkészülékek kezelésén keresztül.

A Dévény-módszer jelentőségét az adja, hogy a korai életkorban megkezdett kezelések révén - a normál mozgásfejlődés lehetőségét visszaadva - gyógyítani tudja a korábban említett idegrendszeri kórképeket.

A kezelés időtartama - a gyermek állapotától függően hetente egy vagy több alkalommal - 45-50 perc.

Az elért eredményekről
A DGSM az elmúlt több mint 30 év alatt a mozgássérülések valamennyi területén kimagasló eredményeket ért el gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy Dévény speciális manuális technikával a szülési sérült koraszülöttek és újszülöttek 75-80 %-a gyógyítható, illetve állapotuk jelentős mértékben javítható.
Sajnos a DSGM sem segít azon a kb. 20-25 % rendkívül súlyos sérült gyermeken, akiknek halmozott agykárosodása nem teszi lehetővé a fejlesztést.