Alapozó terápia

A program nem egyszerűen testgyakorlás, hanem szomatikus testtudatnevelő gyakorlatok összessége. Sajátos eljárásokat nyújt ahhoz, hogy változásokat tudjunk létrehozni az agy érzékelő- és mozgatómezőiben abból a célból, hogy belső irányításunk alá vonhassuk izomrendszerünket. A gyakorlatok hatására a test ellazul, visszanyeri hajlékonyságát, rugalmasságát, s ugyanakkor megtanulja az így nyert állapot fenntartásának, sőt továbbfejlesztésének módját is.

IZOMKONTROLL (SZOMATIKA)

Az amerikai Thomas Hanna korszakalkotó felfedezést tett: rájött, hogy számtalan elkerülhetetlennek hitt, vagy tévesen az öregedésnek tulajdonított állapot valójában hibás beidegződés következménye. Továbbfejlesztette Selye János stresszelméletét, pontosabban, feltárta annak meglepő mozgásszervrendszeri vonatkozásait. Kiderült, hogy számtalan problémánk –és nemcsak mozgásszervi betegségekről van szó! – valójában az agy- és testműködés közötti kapcsolat „programhibája”. A rendellenesség azonban szerencsére korrigálható. Életünk során a szenzoros és motoros (érző és mozgató) rendszerünk sajátos és önkéntelen izomműködésekkel ad folyamatos választ a mindennapok állandóan adódó stresszeire és traumáira, azaz a feszültségterhelésre és a testi-lelki sérülésekre. Ezek az ismétlődően kiváltott reflexválaszok szokássá alakuló, megrögzötten tartós és önkéntelen izom-összehúzódásokat hoznak létre, amiket akaratlagosan már nem tudunk magunktól feloldani. Egy idő után már nem is emlékszünk arra, miként lehet tulajdonképpen szabadon mozogni. A felejtésnek ezt a szokássá rögzült fokozatát hívják szenzomotoros amnéziának (az érző-mozgató rendszer emlékezetvesztése), SMA.
Az SMA-nak pusztán magához az életkorhoz nincs semmi köze. Annál több köze van viszont a minket érő behatásokhoz, ill. az ezekre adott reakcióinkhoz. A gyermekek is mutatják az SMA olyan tüneteit, mint pl. a besüppedt mellkas, a tartósan felhúzott váll, az erősen görbült nyak. Már egészen fiatal korban is létrejöhetnek az olyan idültté váló izom-összehúzódások, mint pl. a gerincferdülés, enyhébb sántaság, járáshiba, mozgáskoordinációs zavarok. Az SMA testtudati kór, ami nem kezelést igényel, hanem átnevelést. Az un. szomatikus testtudatnevelő gyakorlatok (szómatorna) közvetlen és hatásos módszert nyújtanak az érző-mozgató rendszer átprogramozására. Legnagyobb haszna talán éppen a gyermekek testi-fizikai nevelése során történő alkalmazásban lenne. Az érzékelési tudatosságot és motoros irányítottságot fejlesztő, személyre szabott program még időben történő begyakorlásával megelőzhetők a mozgásszervi bajokon túl a szív- és érzékszervi betegségek, az idegrendszeri és mentális problémák…

Az izomkontroll alkalmazása nem életkor függvénye: gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlható, egyéni és csoportos formában is végezhető.

A módszert szükség szerint használjuk az egyéni esetkezelésben és a rekreációs programban egyaránt.