Alapozó terápia

Gyors és hatékony személyiségfejlesztő módszer, prevenciós és korrekciós jellegű, tanulást segítő, stresszoldó rendszer.

A stressz korunk betegsége. A stresszállapot általában a tehetetlenség és a kudarc érzésére adott reakció. Születésünktől kezdve folytonosan változásokkal találjuk magunkat szemben, melyek feszültségteremtőek, s melyekhez alkalmazkodnunk kell.
Magzati létünket alapvetően meghatározza az anya érzelmi állapota - a születendő gyermekben benne van a „lenyomata” a külvilág eseményeinek, a környezet, a család, az anya feléje irányuló érzelmeinek…
Világra-jöttünk fájdalmas dolog. Az anyaméh egység-érzését az elkülönültség érzése váltja fel. Erős fény, durva zajok, hideg vár bennünket…
A szüleinkkel kialakult kapcsolatunk mintát állít életünkben minden más férfival és nővel létrejövő kapcsolatunkban, s döntően befolyásolja saját énünk férfias és nőies összetevőinek érzékelését is. Gyermekkorunktól állandó elvárások határolnak be bennünket, de senki sem tanítja meg nekünk negatív érzéseink kezelését. A külvilág nem veszi jó néven, ha kimutatjuk érzéseinket, s így megtanuljuk azokat elrejteni. Minden tanulási nehézség valamilyen „trauma” hatására következik be. Minden diszlexia az idő egy-egy szakaszára vezethető vissza, mikor leblokkoltunk, s „lelki vakfolt” alakult ki. Vissza kell mennünk a múltba, megmerevedett félelmeinkhez…
Ki tagadná ma már, hogy a hibás életszemlélet, az állandó önmarcangolás, régi sérelmek és kudarcok, alkalmazkodási és beilleszkedési nehézségek, elfojtott vágyak, érzelmek, félelmek és szorongások testi tüneteket, betegségeket hozhatnak létre, a testi-lelki-szellemi harmónia megbomlását okozzák.

Mély szinten valamennyi tapasztalat benn van a test és az agy memóriájában, s rendezésre vár. Agyunk nagy kapacitású komputerként tárolja az információkat, s a kineziológiai izomteszt segítségével lehetőségünk van lehívni ezeket az információkat, felderíteni és kijavítani a „működési zavarokat”. Izmaink működését az agy irányítja, izmaink a központi idegrendszer kijelzőinek tekinthetők. Az izomteszt segítségével előhívható, felidézhető az élet minden pillanata, segítségével oldhatók a múltbéli, a jelenlegi és a jövőben jelentkező potenciális problémák. A múlthoz kapcsolódó negatív érzelmek oldásával felszabadult választásokat hozhatunk a jelenben, s ez határozza meg a jövőnket. A kineziológia speciális eszköztárával, korrekcióival hatékony feloldást nyújt problémáinkra.

Maga a szó mozgástudományt jelent (kinézis + logos= a mozgás tudománya).

A módszer 1992-ben került Magyarországra. Középiskolai tanárként az elsők között kezdtem el férjemmel együtt kineziológiával foglalkozni.
A világon létező kb. 30 kineziológiai ágból hazánkban 5-6 ismeretes.
Az általunk használt módszerek: Touch for Healt, One Brain, Brain Gym/Edukinesztetika, Stress Release, Grafokineziológia.
Elfogultság nélkül tényleg nehéz bármelyikről beszélni: a TFH, a kineziológia egyszeregye, az egész problémakezelés alapja és gyerekekkel is remekül végezhető; a Brain Gym (Agytorna) lehetővé teszi, hogy meghatározott mozgások által előhívjuk elrejtett tanulási képességeinket. Az egyszerű és sokszor mókás gyakorlatok elősegítik a szemek, fülek, a test koordinációját, az agyféltekék integrált működését. Az eredmény pedig: a mozgás örömének megtapasztalása, amely során az agy nyitottá válik új dolgok befogadására. Ez a mozgáson alapuló program segít megtartani, ill. helyreállítani a „tanulási” folyamat kisgyermekkori örömét, természetességét, könnyedségét és céltudatosságát az élet valamennyi aspektusában…

A kineziológia csecsemőkortól, ahogy mondani szokták 99 éves korig használható és ajánlható.

Ma nemcsak divatos, de jogosan elvárható igény is a komplex problémakezelés. A tanulási nehézségekkel, magatartási zavarokkal, vagy gyakorlatilag bármilyen tünettel hozzánk forduló gyerekeknél a problémák okai között az idegrendszeri éretlenségen kívül nagyon gyakran lelki eredetű, stresszel összefüggő tényezők is előfordulnak, sőt sokszor ez a hangsúlyosabb.
Tapasztalataink szerint éppen ezért az idegrendszer-fejlesztő mozgásterápiák alkalmazása mellett a kineziológia , ill. az izomkontroll szükség szerinti használata hatékonyabbá és teljesebbé teszi a munkánkat.

Programvezető: Kántor Zsóka